Wildgroei

2014, gips, metaaldraad
50 x 60 x 60 cm
Te koop

Dit kunstwerk is gemaakt in opdracht van Trendbureau Overijssel. Zij vroegen 10 kunstenaars uit Overijssel om een kunstwerk te realiseren dat een mogelijke trend in de toekomst van de provincie verbeeld.

De sculptuur die ik hiervoor maakte, wordt ondersteund met een tekst over mijn visie op de toekomst:

Elise van der Linden ziet een wereld waar veel van de menselijke techniek steeds onzichtbaarder wordt.
Veel van onze gebruiksvoorwerpen worden ontastbaar, omdat de digitale wereld steeds meer functies over neemt van de werkelijke tastbare wereld waarin wij handelen. “Voorwerpen die ons hielpen in onze interactie met de wereld om ons heen, worden vervangen door digitale instrumenten en gereedschap. Door het globale netwerk dat is ontstaan, hebben we sterker het gevoel dat ‘grote machten’, die wij niet kunnen zien, ons kunnen bekijken en bestuderen en ongemerkt invloed op ons kunnen uitoefenen tijdens ons dagelijks handelen.”

De virtualisering van een groot deel van de hedendaagse leefwereld wereld zal ook een tegenbeweging oproepen aldus de kunstenaar. “Dit is nu al zichtbaar, mensen willen concreet met hun handen dingen kunnen voelen, begrijpen en zien wat er om hen heen gebeurd, zonder tussenkomst van ‘onzichtbare technieken en mechanismen’. Woorden als puur, authentiek en biologisch worden steeds meer gebezigd en men wil dichter bij het ‘echte, pure’ leven staan, in contact met de natuur.”

Deze twee ontwikkelingen zijn door Van der Linden vormgegeven in een kunstobject waarbij een laag met iconen en lijnen verwijst naar ‘augmented reality’, een realiteit die straks een groot deel van ons dagelijks bestaan vormt. Deze laag is gemaakt van dun ijzerdraad, oogt fragiel en is doorzichtig. Achter deze laag is een ruimtelijk, tastbaar landschap te zien, waar vormen uit de natuur aanwezig zijn.

Van der Linden: “De informatie die we nodig hebben om controle uit te oefenen in bijvoorbeeld het verkeer, hoeft niet meer tastbaar aanwezig te zijn op straat. Informatie die nu nog door verkeersborden, wegbelijning en reclameborden wordt weergegeven, kan straks allemaal via augmented reality worden verbeeld. Alles in onze wereld kan zichtbaarder worden via onzichtbare technologie, en geeft daardoor nieuwe ruimte tot een pure, directere ervaring van de natuur. Hierdoor is er meer ruimte voor de natuur en voor wildgroei. We kunnen dankzij deze techniek tegemoet komen aan onze behoefte dichter bij de natuur te staan.”

Samen met de 9 andere toekomstbeelden en -visies is deze gepubliceerd in een catalogus.

Voor deze catalogus heb ik een foto van het werk gemaakt en vervolgens digitaal ingekleurd.

De kunstwerken zijn begin 2015 tentoongesteld in het Overijssels provinciehuis, zie hier de foto’s.

Wildgroeiadmin
  • 0
  • 3.3 K