Stentor: Elise leidt kijker rond in haar droomwereld (2006) Agnes van Brussel

Elise leidt kijker rond in haar droomwereld

ArtOlive Award-nominatie bezorgt Deventer kunstenares vliegende start

Stentor
door Agnes van Brussel
AMSTERDAM

Dertig jonge kunstenaars, vers van de academie exposeren dit weekend in de Wester gasfabriek in Amsterdam. Een van hen is Elise van der Linden uit Deventer. De nominatie voor de Artolive Award bezorgt haar een vliegende start met exposities in Amsterdam, Friesland en Zwolle. Gisteren ontving Floris Kaayk uit Breda deze prijs van de jury.

Als tienjarig kind knutselde ze een huisje in elkaar. Het is haar eigen huis, compleet met de poes en bloemen in de tuin. Ze zette het op een tafel, knipte er nog een poppetje bij en liet het rond het huis wandelen. Vervolgens maakte Elise van der Linden haar eerste film met de camera van haar vader, Vogelgeluiden van een cd completeren het beeld. ‘Dat poppetje ben ik’ vertelt Van der Linden, ‘en ik leid de kijker als een gids rond ons huis. Het is wel bijzonder, dat ik dertien jaar later weer teruggekomen ben op video, terwijl ik naar de kunstacademie in Zwolle (Artez) ging zonder duidelijk plan. Pas in de laatste fase van de academie ben ik weer video-kunst gaan maken.’

Ook nu leidt Van der Linden de kijker rond in haar wereld. Een mooie wereld is het, voor een deel werkelijkheid, voor een deel droom. ‘Naïef noemen mensen mij vaak. Maar het is niet dat ik geen relatie leg met de werkelijkheid. Ik kies voor een andere manier van kijken, kom op plekken waar een ander niet snel komt en creëer met video mijn eigen werkelijkheid’

Op de Artolive expositie heeft ze een verduisterde plek. Die duisternis is nodig om in haar wereld te wandelen en onbewust deel uit te maken van haar wereld. Het is niet meer dan een gangetje gemaakt van twee schermen. Op die schermen is een wonderlijke geheimzinnige natuur geprojecteerd, met heel veel diepte vol bewegende bloemen en iets uitvergrote insecten. De twee schermen hebben ieder vier lagen, die in verschil lend tempo aan je voorbij trekken. De laatste laag bestaat uit grijze gevels die de felle kleuren van de natuur iets dempen. Eenmaal uit de gang ervaar je hoe je zelf zojuist onderdeel was van deze installatie. Een van de wanden is doorzichtig en van buiten af zie je de bezoekers tijdens hun wandeling in Elises natuur. Dit effect geeft het kunstwerk wandeling’ nog een extra dimensie. “Het doet iets met mensen’, heeft Elise al ervaren op haar eindexamenexpositie. Een man moest ik echt aan de hand nemen, omdat hij het erg ver warrend vond.

Een andere taal spreekt ze met Onontkoombaar objecten van gips op een stalen tafel, zijn verbonden door stalen draden. Het zijn zacht gevormde monden, bloemen haast. Organische vormen, die sterk contrasteren met het rechthoekige harde van de tafels en de kabels. ls het die zogenaamde naïviteit die aan banden wordt gelegd? Van der Linden wil het niet direct duiden: “Misschien leg ik al te veel uit.”

Expositie Westergasfabriek Amsterdam van 14 t/m 17 /9.
Info www.expojongtalent2006.artolive.com

Stentor: Elise leidt kijker rond in haar droomwereld (2006) Agnes van Brusseladmin
  • 0
  • 1.3 K