Plek in illuster rijtje lonkt voor Deventer Kunstenares

De Stentor, 31 oktober 2017.
René Vorderman, Deventer.

‘Elise van der Linden maakt kans op spraakmakende eretitel

Plek in illuster rijtje lonkt voor Deventer kunstenares

Elise Van der Linden (34) uit Deventer is genomineerd als Kunstenaar van het Jaar, de grootste verkiezing op het gebied van beeldende kunst in Nederland.

Spookdorpen. In het aangeharkte en gereguleerde Nederland zijn ze amper te vinden, in Oost-Duitsland des te meer. Totaal vervallen plaatsen. waar niemand meer komt en gebouwen in staat van ontbinding verkeren. Het zijn inspiratiebronnen voor Elise van der Linden. Zij bezoekt met haar man geregeld zulke plaatsen in de omgeving van Berlijn. ,”Vaak verstopt in de bos- sen, met overblijfselen uit de Koude Oorlog. Lege raketbases bijvoorbeeld die liggen weg te rotten.” Niet zelden leidt zo’n bezoek tot een kunstwerk. Bijvoorbeeld de video-installaties waarmee Van der Linden afgelopen zomer exposeerde op De Parade.

Op het rondreizende theaterfestival schermde de organisatie met Van der Lindens status als Talent van het Jaar. Daartoe werd ze uitgeroepen door Stichting Kunstweek, die haar net als vorig jaar heeft genomineerd als Kunstenaar van het Jaar. Acht kandidaten zijn in de race voor deze eretitel, die in het verleden werd gewonnen door onder anderen Daan Roosegaarde, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Henk Helmantel en Corneille. Niet de minsten. Van der Linden beseft dat ze terecht kan komen in een mooi rijtje. Dat zij het tot de laatste acht heeft geschopt, is al een prestatie. In de eerste ronde behoorde ze tot de negentig meest voorgedragen kunstenaars door honderd kunstkenners. Vervolgens bracht ze het tot de laatste 25 na een online-stemming. De eerder genoemde kenners namen de daaropvolgende schifting voor hun rekening en bedeelden Van der Linden een finaleplaats toe. Vorig jaar werd ze derde en de beste van haar leeftijdscategorie (jonger dan 35)

“Waarom ik genomineerd ben, is voor mij giswerk”, vertelt ze in haar werkloods in het Havenkwartier. ,”Ik denk dat het te maken heeft met mijn video-installatie waarmee ik twee jaar geleden in Museum de Fundatie in Zwolle stond.” Ze laat de video zien: een race tegen een ronddraaiende aarde naar de aan de horizon lonkende zon, die hierdoor nooit onder gaat. Symbolisch voor de westerse manier van leven, vindt de maakster, waarin de meeste mensen toekomstgericht zijn en na een bereikt doel steeds weer naar iets nieuws streven .

Gehypnotiseerd
Ook op De Parade toonde Van der Linden deze filmische vertelling. Bezoekers raakten er een beetje gehypnotiseerd van. Ze bleven kijken, vergaten de tijd en raakten als het ware gevangen in het werk. Zo ziet de Deventerse het graag. “Tijd is abstract en ongrijpbaar en daarom boeiend. Ik zoek naar een manier om grip te krijgen op tijd, het te verbeelden. Daarom zie je veel verval en verandering in mijn werk, maar ook groei.” Het is de reden dat ze spookdorpen en uitgeleefde gebouwen zo interessant vindt. Ze laat een foto zien, getiteld ‘Shades of Silence Tree’, die wat haar betreft alles heeft. In de hoek van een afgebladderde zolderkamer groeit een boompje. Verval en groei in één beeld. Metafoor voor het echte leven, zegt Van der Linden. “Soms moet je loslaten om ruimte te geven aan iets nieuws, om weer te groeien na een moeilijke tijd.” Stemmen, op kunstenaarvanhetjaar.nl kan tot 1 november. 3 november wordt de winnaar bekend.’

Foto: Ronald Hissink

Plek in illuster rijtje lonkt voor Deventer Kunstenaresadmin
  • 0
  • 1.5 K