Deventer Post: Videokunst voor Boekenweek-finale op toren Lebuinuskerk (2012) Leo Polhuys

Videokunst voor Boekenweek-finale op toren Lebuïnuskerk

Deventer Post 13 maart 2012
Door: Leo Polhuys

DEVENTER – Als op 24 maart ’s avonds in de Lebuïnuskerk het slotfeest van de landelijke Boekenweek aan de gang is, wordt op de kerktoren een heel bijzonder schouwspel geprojecteerd. Het gaat om een projectie van de Deventer videokunstenares Elise van der Linden.

Elise is door het Kunstenlab gevraagd de projectie te verzorgen. Kunstenlab op zijn beurt werd door de organisatie van de Boekenweek gevraagd om vorm te geven aan het boekenweek thema ‘ Vriendschap en andere ongemakken’. ,”Het is leuk dat ze daarbij aan mij hebben gedacht”, zegt Elise, die haar atelier sinds een paar jaar heeft in het Havenkwartier.
Elise studeerde aan de kunstacademie en specialiseerde zich op videokunst. “lk heb altijd iets gehad met bewegende beelden en projecteer graag beelden in ruimtes. Een voorbeeld daarvan was de expositie in Het Nijenhuis bij Heino in 2008, waar ik in het kader van het thema Vergetelheid bewegend zeewater projecteerde op vloerdelen.” Tijdens Deventer op Stelten vorig jaar hield Elise in het Kunstenlab samen met anderen een expositie. Haar onderwerp was de rivier en de natuur en ze verzorgde samen met andere kunstenaars een vijftien meter lange print op het verlaagde Wellepad met het zelfde onderwerp. De beelden bij de video’s zijn vaak zonder geluid. Elise: “Geluid gebruik ik alleen als ze beelden versterken. Vaak spreken de beelden voor zich. Veel geluid past ook niet zo bij mijn stijl, want ik houd ervan om werk te maken waar mensen een beetje bij weg dromen en waarbij ze hun eigen verhaal kunnen bedenken.”
Terug naar de projectie op de toren. Deze wordt vertoond als het redelijk donker begint te worden en duurt tot het einde van het slotfeest van de Boekenweek. De projectie moet vanaf grote afstand zichtbaar zijn, onder meer dus vanaf de A1. Inhakend op het thema vriendschap heeft Elise een projectie bedacht waarbij twee personen met elkaar communiceren. De personages bevinden zich achter een deur. Er wordt gecommuniceerd via papieren vliegtuigjes, die de onderling gesproken woorden symboliseren. Soms gaat een deur dicht, soms open. Een vraag aan Elise: wat betekent vriendschap – immers het thema van de Boekenweek – voor jou persoonlijk? ,”Het is cliché, vriendschap moet van twee kanten komen, het is geven en nemen. Je moet ook niet bang zijn om voor jezelf op te komen en ruzie te maken” De volgende vraag: wat heb je met lezen?- het gaat toch om de Boekenweek. Elise: ,”Ik ben helemaal geen boekenlezer tenminste niet als het om dikke boeken en lange verhalen gaat. Ik ben meer een korte verhalen lezer.”

Deventer Post: Videokunst voor Boekenweek-finale op toren Lebuinuskerk (2012) Leo Polhuysadmin
  • 0
  • 1.3 K