Deventer Post: Kunst maakt landschap nóg rijker (2007) Rudy Brouwer

Kunst maakt landschap in Salland nog rijker

Door Rudy Brouwer
Deventer post 13 Juni 2007

OKKENBROEK – Kunstenares Elise van der Linden ligt in een frivool lentejurkje, languit op haar rug in het hooi. Haar dromerige ogen zijn gericht op een levensgroot doek dat ze creatief tegen de binten van een verduisterde kalverenschuur van ‘De Grote Brander’ heeft gespannen.

De monumentale boerderij in Okkenbroek is één van de acht locaties waarlangs afgelopen weekeinde in het buitengebied de fietsroute ‘Kunst van hier tot ginder’ kon worden gereden. De 24-jarige Deventerse, vorig jaar is afgestudeerd aan de Kunstacademie in Zwolle, lijkt zélf verrast door de indrukken die bij het zien van haar eigen videoprojectie opnieuw binnen komen. ”Mijn doel is om mensen te verleiden zich te laten opnemen door mijn werk, waardoor ze even loskomen van de wereld waarin ze zich normaal begeven”, legt Van der Linden uit. Met je hoofd en je billen in bedje van stro lijkt die stap eenvoudig gezet.

Op het doek verschijnt een helblauwe hemel, met in je ooghoeken licht wiegend gras. Je waantje, bij de geur van vers hooi, al gauw terug in een vredig weiland uitje vroegere jeugd. Maar stilaan betrekt die heldere hemel. Het getjilp van vogels wordt gaandeweg het filmpje overstemd door onstuimig gebulder van laag scherende vliegtuigen. De wereld wordt gevangen in een bont lijnenspel van condensstrepen, die zich, als bij een bolletje wol, benauwend om je aanvankelijke gevoel van vrijheid draaien.

Van der Linden: ,”Vanuit mijn gevoel bij deze locatie en het thema ‘Ons erf’ heb ik geprobeerd mijn verlangen naar vliegen en vrijheid te projecteren. Ik zoek naar beelden die ons de wereld op nieuwe manieren laat ervaren. De wereld die steeds meer vast komt te liggen in onze eigen interpretatie naarmate we ouder worden. De climax in deze film symboliseert de angst en dreiging die dát met zich mee zou kunnen brengen.”

De heer en mevrouw Berendsen uit Twello, twee van de naar schatting ruim tweeduizend deelnemers, kennen niet de angst van het ouder worden. Ze zijn allebei de zeventig voorbij, maar fietsen er lustig op los. ,”Bij voorkeur in Drenthe of Salland, mooie open landschappen”, vindt hij onder het genot van een kopje koffie en een gevulde koek. Het bejaarde stel geniet tijdens de 25 kilometer lange kunstroute vooral van oude boerderijen als ‘De Grote Brander’. Maar ze hebben zeker ook oog voor de opgestelde kunstobjecten, zoals op deze locatie ook de twee enorme pinguïns bij de hooimijt. ,”Die maken het mooie en rustige landschap in deze omgeving nog rijker.”

Deventer Post: Kunst maakt landschap nóg rijker (2007) Rudy Brouweradmin
  • 0
  • 1.3 K